Dålig målning på Zeeland

Är inne i ett flyt nu. Det händer mycket på båtarna nu.
Jag har hoppat över bild 4. Mest på grund av att jag är så kass på att måla. Penslar relingen och den har ju olika färger på in och utsidan. Det är det konststycket jag inte lyckas riktigt med. På något vänster lyckas jag kleta på andra sidan också. Trist när det blir svart på den ljusgröna sidan. . .



Efter kvällens målning tröttnade jag och hoppade över bild fyra för att börja med bild 5 i bygginstruktionen. Själva nedervåningen på hytten.



Limmade den på plats i två omgångar. I två omgångar mest för att jag bara har fyra tvingar som jag kan använda och på plats för att jag inte skall göra någon miss som gör att den inte går att sätta på plats sen. Det var tur för den var lite för smal igentligen. Med snabbtorkande lim hinner man en del. Hann till och med kladda lite med spacklet



//Martin

Två inlägg innom en vecka

Nu händer grejor.
I ruset efter att byggt på slomoshun började det klia i fingrarna och fotbolls-VM fick kliva åt sidan.
Jag var tvungen att göra något med båten zeeland och nu tror jag hela bild tre är avklarad i instruktionsboken. 3 kvällar tog det att slutföra det men det var liggandes på vardagsrumsgolvet så effektivitet var kanske sådär. Så här i efterhand skulle jag gjort i en lite annan ordning och målat vissa saker på plats men efterklok kan man ju alltid vara. Jag tänker främst att efter att jag limmat däcket skulle jag satt på listerna runt hålen och målat allt, nu fick jag ta dem separat för att inte förstår på de andra bitar jag redan limmat på. Nu nöjde jag mig med att måla dem enbart på utsidan då den ändå inte kommer att synas när modellen är färdig.



Så här ser den ut nu när bild tre är klar

Nästa steg är att böja relingen på plats samt att att montera de däcksdetaljer som hör till den. Det skall hänga någon stege på insidan, ett stävgummi i fören m.m.
Rodret är också på plats förresten men det glömde jag få med på en bild. Det kommer senare.
När relingen är på tänker jag fylla upp badkarat och se hur vattenlinjen kommer med batteriet och barlasten jag tänkt mig. Ser det bra ut skall jag börja fixera en plats för batteriet samt all elektronik. Då kanske det blir en provtur i badkaret och en liten champanieflaska. Sen efter det är det dags för hytten. Det vill säga om något år eller så. . .

Dags för botten

Våren är en ganska trevlig tid. Det börjar bli skönt att vara ute och det är lätt att hitta på saker att göra. Man kan ju också tänka att det vore skoj att få båtarna i vattnet också men dit är det nog en bit kvar. Hur som helst har det hänt lite på byggfronten och idag var det regn, alltså perfekt för att bygga lite. (Ingen viktigt match på VM för stunden heller)
I Allt om Hobbys test av bygsatsen från billinge så klagades det på passformen på de delar som utgör botten. Har även läst det i andra forum och våran slutsats av det måste ju vara att vi är oerhört noggranna då det än så länge passar riktigt fint. Eftersom vi har lite verklighetsförankring vet vi att det inte är därför, mer troligt är att den snehet som vi byggt in har varit till vår fördel.


Först en bild när vi sågar bort förstärkningen under. Detta gjordes i våras utan att det kom upp någon bild på bloggen


Därefter limmas första biten av botten på plats. Lite högteknologiska verktyg behövdes för att få rätt böj


Vi hoppade lite i byggbeskrivningen för att det skulle hända något. Detta ska bli fenan så småning om.


Stället limmades även ihop liyte snabbt


Fronbiten ställde till en del problem då den skall böjas åt två håll. Vi limmade den längst fram och spantet som
är någonstans mitt under. På med klämmer och nålar och låta torka, när limmet är tort och allt tas bort smäller det till och den sitter endast lite på mitten.
Lade delarna i blöt, åt lite god kalops och sedan gav oss på med limmet igen. Massa klämmor och en torktid på dygn gjorde att den sitter kvar. Inte helt hundra i form och position men den sitter kvar och det går att rätta till sen i alla fall.


Idag körde vi vidare. Limmade ena sidan vilket inte ställde till att för svåra problem. Det blir lite slipning men ganska lite som sagt. Vi var förberedda på mer.


För att få in dessa bitar på plats vi tvugna att modifiera lite. Passformen på dessa var katastrofal då det saknades 4mm  i båda ändar. Vi tog lite spillbitar som sågades till och limmades ihop enligt bilden nedan.


Det blev mycket bättre efter detta men att få in dem på plats och sen försöka sätta dem i press med tvingar var inte det lättaste, vi har spacklat lite med lim och det blir att fylla på med riktigt spackel sen för att få det riktigt snyggt.


Efter det här momentet gav vi upp för dagen men vi han längre än vi trodde och det blev nog till och med bättre än vi hoppades. Det är sidobitarna kvar, sen är det dags att börja slipa ordentligt och kanske använda lite spakel för att få det riktigt snyggt. Sen kan man ju testa flytförmågan i badkaret i alla fall. Då får båten känna på lite vatten denna sommar i alla fall

RSS 2.0